top of page
ČUJEČNOST
 

NAMEN DELAVNICE 

Razvijanje čuječnosti nam omogoča, da v različnih situacijah delujemo z večjim zavedanjem. Omogoča nam, da na situacije ne reagiramo avtomatično, temveč se nanje ustrezneje, bolj preudarno odzovemo. Z večjim zavedanjem imamo več svobode in izbire ter večji vpliv na to, kako bomo ravnali in kako se bomo počutili. Imamo večjo možnost, da se izognemo neustreznim vzorcem iz preteklosti in se na zahtevne situacije odzovemo v skladu s svojimi cilji in vrednotami. 

Učenje zavedanja iz trenutka v trenutek nam omogoči, da lahko vplivamo na tok dogodkov prav v tistih ključnih trenutkih, kadar obstaja največja verjetnost, da bi avtomatsko odreagirali in zdrsnili v povečano fiziološko in psihično vzburjenje. Zaradi notranje umirjenosti in pozicije nevtralnega opazovalca je veliko večja verjetnost, da bomo v stresnem trenutku bolj jasno zaznavali celotno situacijo in imeli širše razumevanje ter se zato ustrezneje odzvali. Lažje se bomo izognili primerom, ko zaradi lastnega omejenega pogleda pretirano reagiramo glede na dejanske okoliščine. Po vsej verjetnosti bomo sčasoma presenečeni nad tem, koliko stvari, ki so nas običajno vrgle iz tira, nas morda sploh ne vznemiri več. 

Praksa čuječnosti je ena izmed najučinkovitejših metod obvladovanja stresa, ki je tudi raziskovalno potrjena. 

Trening čuječnosti učinkovito zmanjšuje stres in zvišuje kvaliteto življenja. Uporaben je zlasti za obvladovanje naslednjih težav: 

  • stres na delovnem mestu, v družini in vsakdanjem življenju, 

  • telesne težave (povišan krvni pritisk, astma, glavoboli, težave s kožo…), 

  • motnje spanja, 

  • občutki tesnobe, panike in različni strahovi, 

  • depresivnost in občutja manjvrednosti. 

Učinki: 

  • povečana sposobnost sproščanja in doživljanja občutka miru, 

  • več energije, entuziazma in višje vrednote življenja, 

  • višja samozavest in boljša sposobnost sprejemanja življenja takega, kot je, 

  • povečana sposobnost obvladovanja tako kratkoročnih kot dolgoročnih stresnih situacij. 

 

VSEBINA DELAVNICE 

Delavnica skuša celostno vplivati na kvaliteto posameznikovega življenja. Vključuje teoretični del in izkustvene vaje, prav tako pa udeleženci v času med srečanji delajo vaje doma, katere prejmejo na delavnici (navodila in posnetki).

 

IZVAJALKI PROGRAMA

Program izvajata Vida Mlakar in Špela Podnar, ustanoviteljici in direktorici Inštituta  TherapyLab.

Vida Mlakar je mag. prava, mag. psihosocialnega svetovanja po kognitivno - vedenjski metodi  in specializantka transakcijsko analitične psihoterapije,

Špela Podnar je univ. dipl. sociologinja, mag. psihosocialnega svetovanja po kognitivno - vedenjski metodi in specializantka transakcijsko analitične psihoterapije.

Poleg aktivnega delovanja na Inštitutu TherapyLab, obe opravljata tudi zasebno  psihoterapevtsko in svetovalno delo.

bottom of page